Kako shranjevati meto
piše: Barbara Slivnik
Članek je objavljen v reviji Dober tek, Junij 2024
Meta se na domačih vrtovih razraste še hitreje kot plevel, a jo k sreči lahko oberemo in shranimo za kasnejšo rabo.
Za shranjevanje uporabimo le liste, ki so enotne barve in še niso začeli veneti. Z meto je treba ravnati nežno – najprej jo operemo tako, da jo potopimo v vodo in odcedimo, nato pa jo skupaj z navlaženo papirnato brisačo shranimo v pokrito posodo, da ima dovolj vlage, zrak okoli nje pa prosto kroži. Tako bo meta ostala sveža vsaj kak teden.
Metin čaj
Če si želimo meto posušiti za čaj, jo lahko povežemo v šopke in počasi sušimo na zraku (vsaj kak teden ali dva) ali pa natrgamo lističe in jih posušimo v sušilniku, na pekaču na najnižji možni temperaturi v pečici (v dveh do štirih urah) ali pa celo tako, da liste položimo na papirnato brisačo in kakšno minuto ali dve segrevamo v mikrovalovni pečici. Suhe drobljive lističe nato shranimo v hermetično zaprto posodo in redno preverjamo, da ostajajo suhi.
Meto lahko tudi zamrznemo, tako da liste ohlapno zavijemo v papirnato brisačo in shranimo v vrečko za zamrzovanje ali pa tako, da jih narežemo in skupaj z vodo zamrznemo v ledene kocke.
Naši najljubši recepti z meto:
Solata iz paradižnika in melone s pršutom in meto
Šparglji in zeleno zrnje z vodno krešo in meto
Solata iz paradižnika, lubenice in sira feta z metinim prelivom
Metin sladoled s koščki čokolade
:::
Naslovna fotografija: Rasa Kasparaviciene
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.