Za shranjevanje uporabimo le liste, ki so enotne barve in še niso začeli veneti. Z meto je treba ravnati nežno – najprej jo operemo tako, da jo potopimo v vodo in odcedimo, nato pa jo skupaj z navlaženo papirnato brisačo shranimo v pokrito posodo, da ima dovolj vlage, zrak okoli nje pa prosto kroži. Tako bo meta ostala sveža vsaj kak teden.

Foto: TerriC / Pixabay

Metin čaj

Če si želimo meto posušiti za čaj, jo lahko povežemo v šopke in počasi sušimo na zraku (vsaj kak teden ali dva) ali pa natrgamo lističe in jih posušimo v sušilniku, na pekaču na najnižji možni temperaturi v pečici (v dveh do štirih urah) ali pa celo tako, da liste položimo na papirnato brisačo in kakšno minuto ali dve segrevamo v mikrovalovni pečici. Suhe drobljive lističe nato shranimo v hermetično zaprto posodo in redno preverjamo, da ostajajo suhi.

Meto lahko tudi zamrznemo, tako da liste ohlapno zavijemo v papirnato brisačo in shranimo v vrečko za zamrzovanje ali pa tako, da jih narežemo in skupaj z vodo zamrznemo v ledene kocke.

Naši najljubši recepti z meto:

Solata iz paradižnika in melone s pršutom in meto

Šparglji in zeleno zrnje z vodno krešo in meto

Solata iz paradižnika, lubenice in sira feta z metinim prelivom

Metin sladoled s koščki čokolade

 

:::

Naslovna fotografija: Rasa Kasparaviciene